سامانه ارزیابی خودکار وبگاهها در راه است
سینا: دبیر اجرایی سومین جشنواره ارزیابی وبگاههای حاکمیتی ضمن تاکید بر ضرورت ارتقای خدمات وبگاههای حاکمیتی، از ایجاد سامانه ارزیابی خودکار وبگاهها خبر داد.
به گزارش آژانس خبری صنعت ارتباطات (ُینا) از واحد ارتباطات دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی، حجت الاسلام سعید سالاریان در نشست خبری با اشاره به اینکه به زودی، سامانه ارزیابی خودکار برای خودسنجی دستگاههای دولتی ارائه میشود، اظهار داشت: این سامانه ۶۰ شاخص دارد که دستگاهها به وسیله آن میتوانند وضعیت خودشان را بررسی کنند و بدانند که اگر قرار باشد از سوی شورای عالی اطلاع رسانی ارزیابی شوند، چه نمرهای دریافت خواهند کرد.
به گفته وی شاخصهای این سامانه هنوز کامل نشده است و سعی شورای عالی اطلاعرسانی بر این است که بتواند تعداد این شاخصها را بالا ببرد و برای وبگاههای داخلی یک الکسای ایرانی راهاندازی کند که تمامی ۹۰ شاخص این سایت برای ترافیک رنکینگ وبگاهها را داشته باشد.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاعرسانی در ادامه با اشاره به اینکه وبگاهها شرایط کاملاً متفاوتی را در ارائه خدمات دستگاهها به وجود آوردهاند و خدماتی که تنها در ساعات اداری و در روزهای محدودی در هفته ارائه میشد، اکنون ۲۴ ساعته و در تمام روزهای هفته قابل ارائه است، اظهار داشت: ارائه خدمات به نقاط دوردست در راستای برقراری عدالت، افزایش سرعت ارائه خدمات و از میان برداشتن مسافت، از مزیتهای ارائه خدمات بر روی وب است.
وی با اشاره به شفافسازی به عنوان مهمترین ویژگی ارائه خدمات از طریق وبگاهها خاطرنشان کرد: مراجعهکنندگان از نبود شفافیت در ارائه خدمات حاکمیتی رنج میبرند. اگر خدمات یک دستگاه بر روی وب ارائه شود، دیگر یک مسئول نمیتواند برای ارائه نشدن یک خدمت، توجیهی بیاورد. در واقع دستگاه نمیتواند مراجعهکننده را در ناآگاهی نگه دارد و در حقیقت هر اتفاقی پیش چشم مراجعهکننده هویداست.
سالاریان ادامه داد: اینها همگی انگیزههای ارزیابی این وبگاههاست و این سه دوره نشان داده که ارزیابیها، سطح خدمات ارائه شده از سوی وبگاهها را بالا برده است.
وی همچنین گفت: من به عنوان یک شهروند معتقدم که ارزیابی وبگاهها تأثیر خود را گذاشته است و خدمات دستگاههای دولتی بر روی وب دیگر قابل مقایسه با سالهای قبل نیست.
دبیر اجرایی جشنواره با اشاره به شرکت ۱۰۶ وبگاه در دور نخست و حدود ۵۰۰ وبگاه دور دوم و سوم بیان داشت: در دور سوم، ۲۳۹ وبگاه وارد فرآیند ارزیابیها شدند و ۸۵ وبگاه به ارزیابی نهایی راه پیدا کردند.
سالاریان در ادامه با یادآوری این مطلب که هر وبگاه ثبتنام کننده لزوماً وارد فرآیند ارزیابی نشده است، توضیح داد: هر ۸۵ وبگاه در دور نهایی ارزیابیها در حوزه اطلاعرسانی فعال بودهاند و اطلاعرسانی وجه مشترک همه آنها بوده است.
وی در این نشست به این موضوع نیز اشاره کرد که دبیرخانه شورای عالی اطلاعرسانی از ورود بیشتر وبگاههای قوای مقننه و قضائیه در این جشنواره استقبال میکند و به همین دلیل نیز نام جشنواره را از وبگاههای دولتی به حاکمیتی تغییر داده است.
به گفته وی پیشبینی میشود در دورههای آینده برای ورود بخش خصوصی که در حوزه اطلاعرسانی، دانش و علم خدماترسانی میکنند، ترتیبی اتخاذ شود.
سالاریان درباره تفاوت این دوره از ارزیابیها با دورههای پیشین گفت: در این دوره سعی کردیم که شاخصهای ارزیابی را تکمیل کنیم. به عبارتی در این دوره با بررسی وبگاهها برای خود نیز ارزش افزوده ایجاد کردهایم. به این ترتیب که در ورود به وبگاه و بررسی ساختاری آنها، نواقص، معایب و مزایای آنها را پیدا کنیم.
وی ادامه داد: با بررسی ساختاری این وبگاهها درصدد هستیم که یک مدل وبگاه استاندارد و بومی ارائه کنیم که در واقع هدف ما ایجاد وحدت رویه در این زمینه است.
قائم مقام دبیر شورای عالی اطلاعرسانی درباره امنیت وبگاهها نیز اظهار کرد: ما در این ارزیابیها تا حدودی به حوزه امنیتی پرتالها نیز وارد شدیم و گزارشهایی را در این زمینه به دستگاهها ارائه کردیم. چه بسا هم اکنون در حال آماده کردن گروهی هستیم که به وبگاههای بررسی شده خدمات مشاورهیی ارائه شود.
دبیر جشنواره ارزیابی وبگاههای دولتی همچنین خاطرنشان کرد: در بخش جوایز نیز در سه حوزه اطلاعرسانی، تعاملی و تراکنش مالی برگزیدهها را معرفی خواهیم کرد و سه بخش درگاه جامع، خط و زبان فارسی و استانداردهای وب را نیز خواهیم داشت.
سالاریان ادامه داد: در مورد تراکنش مالی ذکر این نکته کافیست که در دو دوره پیشین تنها بانکها در این بخش بررسی میشدند و تقریباً وبگاه دیگری چنین فعالیتی را نداشت، اما در این دوره علاوه بر بانکها، مؤسسات مالی نیز به این ارزیابی افزوده شدند. در واقع با افزایش سطح خدمات وبگاهها، مراحلی از تراکنش مالی که در خود وبگاه انجام میشود و در مرحله نهایی به بانک میرسد، نیز مد نظر قرار گرفته است.
گفتنی است سومین جشنواره ارزیابی وبگاههای حاکمیتی، بیستم تیرماه در سالن همایشهای صدا و سیما برگزار میشود.